Свято Калити в ЗОШ І-ІІ ст.

2017-12-13

Андріїв день щорічно відзначається 13 грудня. Православні віруючі йшли до церкви, аби вшанувати пам’ять святого Андрія, який є рідним братом апостола Петра, влаштовували вечорниці та ігри.

Головною з таких ігор була Калита. Великий корж з білого борошна, котрий всі дівчата пекли разом. Прикрашали Калиту вишнями та родзинками. Запікали її до твердого стану, щоб важко було вкусити. По середині робили отвір, у який проводилась мотузка, щоб Калиту можна було підвісити.

13 грудня учні 3 класу також влаштували у класі вечорниці. Кожен намагався якнайвище підстрибнути, аби вхопити зубами Калиту. Але якщо комусь при цьому не вдалося розсмішити «вартового», то це виявилось неможливим завданням, адже той смикав за нитку, і Калита підстрибувала надто високо. Всі жартували, веселилися та смакували Калиту!

Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Бережіть та цінуйте традиції і звичаї нашого народу!

Іващенко О.М.

Кiлькiсть переглядiв: 75

Коментарi